Witte rijst met bonen en varkensvlees - Yalena Triana
Tijdsduur:
1 uur
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 200 g zwarte bonen
- 200 g witte rijst (gespoeld)
- 1 teentje knoflook
- 1 grote ajuin
- Peper en zout
- ½ kl komijn
- 2 blaadjes laurier
- 2 limoenen
- 4 varkenssteak of varkensoesters
- 2 el varkensvet
- 2 tomaten
- 1 avocado
- 1 kleine rode ui
- 1 bosje koriander
- 2 bakbananen
- Boter of olijfolie, om te bakken
Bereidingswijze
1. Kook de zwarte bonen in gezouten water en laurier tot ze zacht zijn (+-30min). Laat uitlekken. Smelt het varkensvet en fruit hierin de gesneden ui en gesnipperde knoflook, voeg de uitgelekte zwarte bonen toe.
2. Voeg de rijst toe en vul aan met water tot de rijst onder staat. Voeg de komijn en wat zout toe en laat 15 minuten garen, voeg eventueel extra water toe indien nodig.
3. Marineer het vlees eerst in limoensap, peper, knoflook en zout gedurende 15 minuten en bak daarna in boter of olijfolie.
4. Maak een salade met de tomaten, avocado en rode ui. Besprenkel met wat limoensap en olie, kruid met peper en zout. Bak de bananen goudbruin aan beide kanten.
5. Serveer de rijst met zwarte bonen met de varkensoester, de tomaten-avocadosalade en de gebakken banaan, werk af met een plukje koriander.
YALENA TRIANA
Varkens doen onze Cubaanse collega Yalena denken aan haar kindertijd in Cuba. Haar grootouders kweekten zelf varkens die op speciale dagen geslacht werden. Zo herinnert ze zich levendig de heerlijke momenten toen de hele familie op de laatste dag van het jaar hielp met het verwarmen van het water, het scheren, versnijden en verpakken van het vlees, om het vervolgens met vrienden en familie te verorberen bij een glaasje rum, veel muziek en een heus dansfestijn. Als de donkere dagen in ons land zijn, maakt Yalena steevast dit gerecht klaar en tovert ze Cubaanse warmte op tafel.