Varkenstongen met ajuinsaus- Kristien Van Royen
TIJDSDUUR
2 uur 40 minuten
INGREDIËNTEN: voor 4 personen
- 2 varkenstongen
- bouquet marmite (wortel, selder, prei)
- bouquet garni (tijm, laurier, peterseliestengels)
- 8 ajuinen
- 1 sjalot
- blik witte bonen
- krielaardappelen
- 125 g boter
- 1 el witte wijnazijn
- 250 g peultjes
- peper – zout
- gekookte krielaardappelen
BEREIDINGSWIJZE
Leg de varkenstongen 1 nacht in gezouten water in de koelkast. Laat de tongen 10 min koken, giet af en spoel af zodat alle vuil verdwenen is. Breng ze terug aan de kook samen met een prei, selder, wortel, peterseliestengels, ajuin, look en een bouquet garni. Kruid met peper en zout. Laat ongeveer 2.5u koken. Haal de varkenstongen uit de bouillon en pel ze. Indien gewenst snij in schijfjes. Pel 6 à 7 dikke ajuinen en snijd ze in halve ringen van 3 a 4 cm. Laat ongeveer 125 g boter smelten en voeg de ajuin toe. Laat ongeveer 4u stoven tot de ajuin een bruine kleur heeft. Voeg wat water toe en een soeplepel witten wijn azijn. Kruid met peper en zout. Laat alles inkoken en dik met een beetje maïzena. Blancheer de peultjes gedurende 6 minuten in gezouten water. Git af en laat ze schrikken in koud water. Net voor het opdienen voeg je een blik witte bonen die die vooraf gespoeld werden onder koud water toe aan de ajuinsaus. Serveer de tong met de peultjes en met kleine gekookte krielaardappelen.
KRISTIEN VAN ROYEN
De grootvader van Kristien was een heel lieve man met groene vingers die elke dag bij haar thuis de grote moestuin kwam onderhouden. Als hij vervolgens met al die lekkere groenten aan de slag ging om zijn vermaarde “varkenstong met ajuinsaus” klaar te maken, was het altijd feest. Intussen maakt Kristien het gerecht zelf klaar voor haar zoon Olivier, productiemanager van de site Van Bogaert. Hij treedt ermee in de voetsporen van Kristien en haar man Jan Van Bogaert die er 32 jaar geleden aan de slag gingen in het familiebedrijf. De kers op de taart in 2022? Dat is ongetwijfeld de geboorte van haar kleinzoon!