Stoofpotje van Varkenswangen met Frietjes & Gemarineerde Tomaten - Glenn Desimpel
Tijdsduur:
25 minuten + 2 uur
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 1kg varkenswangen
- 2 flesjes st bernardus ABT 12
- 2 uien
- 1 teentje look
- 50 g boter
- Peper en zout
- Laurier
- Tijm
- Stoofvleeskruiden
- 1 boterham
- 2 eetlepels (graan) mosterd
- 2 eetlepels Cassonade suiker
- 1 kg (friet) aardappelen
- 6 tomaten
- 1 sjalot
- 4 el maïsolie
- 2 el witte wijn azijn
- Peterselie
Bereidingswijze:
1. Leg het vlees 30 minuten op kamertemperatuur. Snipper de uien en knoflook. Smelt wat boter in een stoofpot en korst het vlees rondom rond goudbruin. Kruid met peper en zout. Haal het uit de stoofpot en zet even aan de kant.
2. Fruit nu de uien en knoflook in dezelfde stoofpot met een extra klontje boter. Voeg het vlees toe aan de gestoofde uien, voeg de suiker en stoofvleeskruiden toe en blus met de flesjes bier. Roer goed. Voeg tijm en laurier toe. Smeer de mosterd op de boterhammen en leg de boterhammen op het vlees. Zet het deksel op de stoofpot en laat op een zacht vuurtje gedurende 2 uur stoven. Roer regelmatig om.
3. Snijd de tomaten in partjes, snipper de sjalot fijn en hak de peterselie fijn. Maak een marinade met de maïsolie en de azijn, voeg sjalot en peterselie toe en breng verder op smaak met peper en zout. Verdeel de marinade over de tomaten en laat op kamertemperatuur marineren.
4. Schil de aardappelen en snijd ze in frietjes. Spoel met koud water en dep droog met een keukenhanddoek. Verhit de friteuse tot 140°C en bak de frieten een eerste keer gedurende 4 minuten. Laat goed uitlekken en verhoog de temperatuur van de friteuse tot 175°C. Bak de frieten een tweede keer op 175°C gedurende 4 minuten. Schud goed op en laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer de varkenswangen met de salade van tomaat en de versgebakken frietjes!
GLENN DESIMPEL
Wie Glenn, plant manager van Locks, kent, die weet dat hij een echte foodie is.
De liefde voor de keuken ontstond toen hij jaren geleden Hotel Mama achter zich liet.
Nu gaat hij graag aan de slag met typisch Belgische gerechten. Hij vindt het boeiend dat gerechten die iedereen kent, toch overal anders kunnen smaken. Zijn motto? ‘Keep it simple’. En ook wel een beetje ‘No panic’, want als de kwaliteit van je basisproducten al top is, hoef je je volgens Glenn al niet veel zorgen meer te maken.