AI screent dierenwelzijn bij Belgian Pork Group
Belgian Pork Group introduceert AI (artificiële intelligentie) in zijn dierenwelzijnssysteem. Hiermee is Belgian Pork Group het eerste bedrijf in België die AI-toepassingen gebruikt om zijn focus op dierenwelzijn naar een nieuw niveau te tillen.
“Dierenwelzijn is altijd belangrijk geweest voor Belgian Pork Group. Daarom zetten we nu ook de stap naar innovatieve oplossingen om onze experten nog meer te ondersteunen,” aldus Vincent Stillatus, Quality Director bij Belgian Pork Group. De introductie van het AI-pilootproject in de site Westvlees is alvast een succes. Belgian Pork Group werkt nu al aan een verdere uitbreiding op deze site en andere. Het bedrijf is er ook van overtuigd dat dit soort toepassingen op termijn in heel de sector zullen worden geïmplementeerd. Belgian Pork Group neemt de volgende stap in het waarborgen van zijn kwaliteitsgaranties rond dierenwelzijn.
Met de nieuwe AI-toepassing op de site in Westrozebeke wordt het bestaand controlesysteem nog verder verfijnd. Het is hiermee de eerste productiesite in België waarbij een AI-systeem het gedrag en de behandeling van de varkens voortdurend en volautomatisch monitort. “We zijn er uiteraard trots op dat we met deze innovatie onze eerste stappen zetten met artificiële intelligentie,” zegt Vincent Stillatus, Quality Director bij Belgian Pork Group. “We zien meteen dat dit systeem erg veel meerwaarde biedt en zijn al volop bezig om de volgende uitbreidingen verder in de productielijn uit te werken en te implementeren. Met Deloitte kunnen we rekenen op een sterke partner die dit project mede mogelijk maakt.”
“Deze toepassing is het resultaat van een hecht partnership,” zegt Laurens Schumacher, Senior Consultant Artificial Intelligence bij Deloitte. “Het is dan ook essentieel dat we het AI-systeem ontwikkelen samen met de teams ter plaatse. Belgian Pork Group kan nu volop spelen op de collectieve sterktes van mens en machine. Daarbij zorgt AI ervoor dat de experten dierenwelzijn zich nog beter en nog gerichter kunnen focussen.” AI in de controlekamer Belgian Pork Group is sinds jaar en dag al begaan met dierenwelzijn. Zowel uit overtuiging dat dierenleed steeds moet vermeden worden, als vanuit besef dat stress en dierenleed een negatieve impact hebben op vleeskwaliteit.
Het bedrijf heeft al verschillende controlesystemen actief die via met behulp van camerabeelden dierenwelzijn monitoren. Met deze nieuwe AI-toepassing wordt de volgende stap gezet. Het camerasysteem monitort onafgebroken alle dieren die worden aangeleverd op de site. Hierbij volgt het systeem tal van paramaters op: van eventueel afwijkend gedrag bij de dieren tot (in)correcte begeleiding door medewerkers.. Het systeem detecteert zelfs of er eventueel bruuske bewegingen worden gemaakt. Deze beelden worden geëvalueerd door de experten dierenwelzijn (de animal welfare officers) van Belgian Pork Group. Zo leert het systeem voortdurend bij op basis van de camerabeelden en wordt het dag na dag slimmer.
Via de automatisatie van de bewaking van de camerabeelden gebeuren de controles nog efficiënter en effectiever waardoor de animal welfare officers enkel beelden moeten bekijken waar eventuele afwijkingen worden gedetecteerd. Dit laat het bedrijf toe nog sneller bij te sturen, opleidingen te geven en alsook de evoluties in kaart brengen. Sterk partnership Dit AI-pilootproject kadert in het Taste & Welfare-programma dat het bedrijf sinds 2016 uitdraagt. Dit programma verzamelt tal van (innovatie)projecten waarbij het bedrijf verbeteringen zoekt voor mens, dier, planeet en natuurlijk het product. Deloitte speelt een belangrijke rol in de uitwerking en introductie van de AI-oplossing doordat het eerder al gelijkaardige projecten in buitenland lanceerde met veel succes.
Belgian Pork Group heeft de ambitie om het systeem verder op punt te stellen en vervolgens uit te rollen naar zijn andere productiesites. Over Belgian Pork Group Belgian Pork Group staat garant voor een duurzame productie van varkensvlees, van varkenshouder tot consument. Belgian Pork Group is een netwerk van 8 Belgische bedrijven die gespecialiseerd zijn in het slachten, versnijden en verder verwerken van kwaliteitsvol varkensvlees. Jaarlijks wordt zo’n 420.000 ton varkensvlees verwerkt, waarvan een belangrijk deel wordt geëxporteerd naar meer dan 50 landen wereldwijd. Met meer dan 1.600 werknemers en een omzet van ongeveer 850 miljoen euro is Belgian Pork Group de grootste slacht- en versnijdingsroep in België. Om onze productieprocessen te borgen, investeren we continu in onze infrastructuur en intensief kwaliteitsmanagement.