Skip to main content
Our testimonials

Anne-Laure

Belgian Pork Group is zowel op lokaal als internationaal niveau actief. Van de slager om de hoek tot klanten ver over onze landsgrenzen, iedere afzetmarkt heeft vaak zijn eigen specifieke kwaliteitseisen en regelgeving. Hoe bewaren we op dit vlak het overzicht in onze productieruimtes? En hoe gebeurt de classificatie en toekenning van kwaliteitslabels zoals Certus precies? We vroegen het aan Anne-Laure.

Anne-Laure, als medewerker van de dienst aankoop levende varkens kan jij ons wellicht uitleg geven bij het classificatieproces dat ons varkensvlees doorloopt?

Zeker. De sleutel tot maximale transparantie en traceerbaarheid is een goede informatieopslag. Daarom voorzien we de slachthaak waar we de varkens aan hangen van een chip. Bij elke fase in het productieproces die het vlees doorloopt, wordt die chip rijker aan informatie.

Welke informatie over het vlees wordt er precies verzameld?

Voor de informatiegaring rekenen we op de AutoFom. Dit automatisch indelingstoestel kan je beschouwen als een scanner die ons een totaalbeeld van het varken bezorgt. Het meet met ultrasone golven het gewicht en vlees-vetpercentage. Deze gegevens worden vervolgens in de chip opgeslagen, net als het klopnummer waarmee we het vlees perfect kunnen traceren. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien van welke boerderij het varken afkomstig is. Op basis van deze parameters en andere kwaliteits- en gezondheidsnormen voor mens, dier en milieu die vastgelegd zijn in lastenboeken, wordt de vleescategorie bepaald in onze classificatiepost. 

Is dit classificatieproces volledig geautomatiseerd?

Grotendeels wel, maar het eindoordeel wordt steeds geveld door onze gekwalificeerde werknemers. Hun praktijkkennis over het traject dat het vlees aflegde, geeft de doorslag. Neem nu dat een deelstuk tijdens het productieproces wat gewicht verloor. Volgens de letter van de wet kan dit deelstuk dan nog steeds tot de hoogste vleesklasse behoren, maar het kennersoog van ons personeel overrulet dan het verdict op het computerscherm van de classificatiepost. Onze interne kwaliteitseisen gaan immers verder dan elke regelgeving wanneer we het vlees in een bepaalde klasse catalogeren. Tot slot passeert het vlees langs onze printmachine. Zo is de categorie, gewicht, vleespercentage en volgnummer van het vlees duidelijk zichtbaar. Dat geldt zelfs voor de lastenboeken, waardoor je dus bijvoorbeeld letterlijk van ons vlees kan aflezen dat het voldoet aan de strengste controles en normen van het Certus-label inzake transport, voeding, dierenwelzijn, verantwoord antibioticagebruik, traceerbaarheid en milieu. Daarna kan het vlees verdeeld worden onder onze klanten volgens hun specifieke wensen en behoeften. 

Onze klanten mogen dus zeker zijn van de kwaliteit van onze producten die op hun bord terechtkomen.  Bedankt Anne-Laure voor de uitleg!