In de kijker: Peter Van Asbroeck
Lekker varkensvlees van bij ons, dat is de gemeenschappelijke passie van Belgian Pork Group en Vlam, het Vlaams Centrum voor Agro - & Visserijmarketing. Freelance chef en tv-figuur Peter Van Asbroeck trekt voor Vlam door Vlaanderen aan het stuur van een foodtruck. Iedereen mag bij hem komen eten van enkele gerechtjes met het heerlijk varkensvlees van Belgian Pork Group als hoofdingrediënt. Aan de hypermarkt Carrefour in Tienen konden wij Peter strikken voor een gesprek.
Dag Peter. Je leende jouw ludieke commentaarstem aan het legendarische tv-programma ‘Komen Eten’, was het gezicht van ‘Peter Kookt’ en publiceerde kookboeken en recepten. Het is dus geen toeval dat we een culinaire duizendpoot als jou hier vandaag tegen het lijf lopen?
Koken is voor mij inderdaad een echte passie, een uit de hand gelopen hobby die uitgroeide tot een semiprofessionele bezigheid. Die interesse kreeg vorm tijdens mijn studententijd. In de toneelschool was er geen catering voorzien. Om te ‘overleven’ moest ik dus wel terugvallen op een oud kookboek van mijn grootmoeder. Daarin las ik bijvoorbeeld over het pekelen van varkensvlees.
Die eerste kennismaking met varkensvlees smaakte blijkbaar naar meer, want vandaag zet je je onder het motto ‘Een stukje varken voor alle vorken’ in voor de promotie van varkensvlees van eigen bodem.
Mijn samenwerking met Vlam kreeg 3 jaar geleden vorm dankzij Kookeiland, het culinair platform voor kookliefhebbers dat instaat voor de logistieke organisatie van mijn tocht door Vlaanderen. Sindsdien vind je mij en onze foodtruck regelmatig terug op (food)festivals en parkings van supermarkten. Ik help dan altijd met het serveren van de gerechtjes en sla een babbeltje met de mensen die komen proeven. Ik wijs hen er altijd op dat varkensvlees heel wat meer is dan de traditioneel gebakken koteletten en worsten. De mogelijkheden en recepten zijn eindeloos voor alle seizoenen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan pulled pork. Dat is langzaam gegaard, mals en mager varkensvlees dat zowel koud als warm geserveerd kan worden in een broodje met frisse groentjes of in een zomerse wrap. Ribbetjes associëren we in de eerste plaats met zomerse barbecues, maar zijn ook lekker in een wintersoepje. Daarnaast is varkensvlees ook ideaal voor in de wok.
Die waaier aan mogelijkheden komt tot uiting in de gerechtjes die je vandaag aan de klanten van Carrefour presenteert.
Klopt, we zorgen altijd voor een goeie mix tijdens de degustaties. Enerzijds brengen we ietwat vergeten klassiekers terug onder de aandacht, zoals spiering met gebakken krielaardappelen, veldsla en blackwellsaus. Maar met gerechtjes zoals de tarte tatin met bloedworst en appelpartjes schuwen we ook het experiment niet. Bij de eerste hap zie je vaak de verrassing op het gezicht van de mensen. Vervolgens vragen ze nieuwsgierig naar het recept. Dat krijgen ze na de degustatie sowieso mee naar huis.
Afgaande op het enthousiasme waarmee je de mensen benadert, speelt varkensvlees wellicht ook bij jou thuis een prominente rol in de keuken?
Ik pleit schuldig, ik heb mijn werk al vaak mee naar huis genomen. De vergeten klassieker met spiering heb ik dankzij deze campagne zelf ook weer herontdekt en thuis klaargemaakt. De Luikse salade met spek, groene boontjes en ei die we ook tijdens onze degustaties aanbieden, vind ik een aanrader voor wie ondanks tijdsgebrek toch een voedzame en smakelijke maaltijd op tafel wil zetten. Je kan daarbij zelf je eigen accenten leggen en bijvoorbeeld genieten van het spekzwoerd dat je smaakpapillen extra prikkelt. Ook minder voor de hand liggende stukken van het varken zoals varkenspootjes heb ik al met veel smaak gegeten. Hoe dan ook heeft varkensvlees zijn plaats in een gevarieerde en gezonde voeding.
Bij Belgian Pork Group zijn we ook enorme barbecuefanaten. Ook daarvoor zijn we bij jou aan het juiste adres, want in 2003 maakte je deel uit van het Belgische team dat in Jamaica wereldkampioen BBQ werd.
Inderdaad. Mijn aandeel in die wereldtitel was het verzorgen van de randanimatie. Met succes, want de jury gaf ons veel punten voor sfeer en gezelligheid. De culinaire credits gaan naar teamleden zoals barbecuechef Peter De Clercq. Ik heb tijdens dat WK mijn ogen goed de kost gegeven en veel van hem geleerd.
Welke tips kan je ons geven?
Ik raad iedereen aan om kokosbriketten te gebruiken in plaats van houtskool. Dat biedt minder kans op aanbranden en is properder om mee te werken. Zo zie je achter de barbecue geen mannen meer die erbij staan alsof ze in de koolmijnen zijn afgedaald. Daarnaast maak ik ook gebruik van een aanmaakkoker, een aluminium buis met gaatjes onderin die je opvult met briketten. Daaronder leg je enkele aanmaakblokjes. Als de briketten gloeien, giet je ze uit in de barbecue. Snel en gemakkelijk. Extra attributen zoals krantenpapier en haardrogers waarmee mensen vaak aan de slag gaan tijdens barbecues worden zo overbodig. Het vlees op de barbecue moet je natuurlijk voldoende draaien, maar je moet daarin ook niet overdrijven. Beter werk je op de barbecue met verschillende zones. Vlees dat niet gekorst moet worden, worstjes bijvoorbeeld, kan je dan op de minder hete kant kwijt.
Bedankt Peter voor je tips en dit gesprek!
Meer info en inspiratie? Surf naar:www.lekkervanbijons.be/vlees/vleessoorten/varkensvlees / www.kookeiland.be