“Het davos van de vleesindustrie”. Zo werd onze Belgian Pork Academy genoemd na de editie in 2019. Het is onze manier om de sector onder de aandacht te brengen en een forum te geven aan nieuwe vraagstukken, ideeën en inzichten. Dit jaar staat generatie Y centraal.
Dat voeding ‘goed’ moet zijn, weten we allemaal. Maar hoe ziet ‘generation Y’ voeding als ‘goed’?
Wat ‘goed’ is, heeft eigenlijk vier criteria gekregen: taste good - is good - be good - do good
Taste good? Vanzelfsprekend.
Is good? Authenticiteit en kwaliteit staan centraal.
Be good? Millenials snakken in feite naar gezonde snacks.
Do good? En liefst nog iets dat ook duurzaam is.
2020 strooide geen roet door onze Academy. We luisterden naar de verschillende standpunten, zij het op een andere, veilige manier.
Het alternatief voor de jaarlijkse Belgian Pork Group werd in boekvorm gegoten. Storyteller Tom Delmotte ging langs bij onze voorziene gastsprekers om hun inzichten te bundelen. Tijdens deze vijfde editie maken we kennis met de standpunten, ideeën en expertise van Jos Claeys (CEO Belgianporkgroup), Conner Rousseau (voorzitter SP.A), Ann Meulemans (voedingsexperte KU Leuven), Loic Van Impe (TV-kok), Liesbeth Vermeulen (gedreven hoofd slachthuis Westvlees), Sandrijn Vanhee (gepassioneerd varkenshouder) en Joran en Jarne Delbaere (trotse ambachtelijke slagers).
Hieronder maakt u kennis met de inzichten van Conner Rousseau.
“Gezonde en betaalbare voeding voor iedereen”
Nog altijd maar 27 jaar oud. Nog altijd maar 1 jaar actief op het hoogste niveau van de vaderlandse politiek. En toch is hij er al niet meer weg te denken.
Als geen ander lijkt Conner Rousseau met zijn eigen hyperactieve manier van communiceren de tijdsgeest van de huidige generatie te vatten.
Een ideale gesprekspartner dus om 10 stellingen over generatie Y op af te vuren.
‘In deze gepolariseerde tijden is het moeilijk een forum te geven aan de nuance’
“Mensen met extremere standpunten en extreme partijen hebben de kracht van sociale media gewoon veel eerder ontdekt. Daardoor start iedereen die constructief en oplossingsgericht wil zijn de facto met een achterstand. Daarom hebben wij de voorbije jaren hard ingezet op sociale media. Om dichter bij de mensen te zijn en te voelen wat echt leeft bij hen. Elke dag beantwoord ik persoonlijk bijvoorbeeld honderden berichten van mensen op Instagram. Maar ook om op sociale media een constructief alternatief te bieden voor de destructieve boodschappen die door extremen worden verspreid.
‘Millennials gaan niet erg kritisch om met informatie, maar zijn wel op zoek naar een bepaalde zingeving’
“Aan de vele berichten die ik krijg op sociale media, merk ik dat heel wat jongeren bezig zijn met maatschappelijke thema’s. En ze zoeken zoals gezegd naar een manier om die interesse en actiedrang te kanaliseren. Mensen zijn geëngageerd, maar willen zich niet langer in een hokje van links of rechts laten duwen. Zij zijn in veel zaken geïnteresseerd, maar evengoed zijn er ook heel wat thema’s die hen helemaal niet boeien.
Het is aan de politiek en aan bedrijven om nieuwe inspraak- en participatietechnieken te ontwikkelen om hen aan het woord te laten en ieders inbreng toch te kunnen meenemen bij het nemen van beslissingen.
‘De echte macht speelt zich af op het internet’
“Het klinkt waarschijnlijk vreemd uit de mond van iemand die zelf zo actief is, maar sociale media kunnen inderdaad gevaarlijk zijn. De stroom aan informatie is zo gigantisch dat het voor de huidige generatie niet altijd makkelijk is om feiten van fake news te onderscheiden, zeker met fenomenen als Trump die er een sport van maken de grens tussen de twee te laten vervagen. Overheid en de bedrijven achter sociale media moeten veel harder optreden. Jongeren kan je niet altijd kwalijk nemen dat ze niet beseffen hoe destructief het medium kan zijn. Maar partners als het onderwijs kunnen hen wel kritischer leren omgaan met een fenomeen als sociale media.”
‘Jongeren hebben nood aan rolmodellen aan wie ze zich kunnen spiegelen om te oordelen over goed en kwaad’
“Door het bestaan van zoveel sociale media geloven heel veel jongeren dat ze constant op hun best moeten zijn. Dat zorgt voor een enorme druk op onze nieuwe generatie. Ook ik wil de beste versie van mezelf worden, maar dan moet ik accepteren dat ik niet steeds de beste versie van mezelf kan zijn. Onze generatie wil zoveel mogelijk genieten van het leven en dat mag. Maar als dat betekent dat je constant moet stralen, dan werkt dat heel verstikkend. Influencers op sociale media moeten ook zwaktes tonen , want het zijn ook maar mensen.
‘Generatie Y heeft het moeilijk met hiërarchie, want door hun grote levenslust doen ze graag hun goesting’
“Het is natuurlijk makkelijk om alles negatief uit te drukken, maar ik zie vooral een generatie die ergens voor staat en ergens voor gaat. Een generatie met ambitie ook. En het is niet omdat jongeren ambitie hebben, dat ze daarom geen respect hebben voor de mening van anderen. Al begrijp ik wel dat het voor sommigen moeilijk is om om te gaan met de directe communicatiestijl waarmee die ambitie wordt uitgedrukt. Want ook dat is een stijlkenmerk van de huidige generatie: we zijn rechttoe rechtaan.”
‘Jongeren hebben geen tijd meer en kennen ook geen tijd’
“Jongeren gaan inderdaad op zoek naar manieren om zo snel en makkelijk mogelijk een gezonde maaltijd op hun bord te krijgen. De voedingsindustrie speelt daar nu al handig op in met concepten als maaltijddozen die aan huis geleverd worden. Als bovendien nog meer ingezet wordt op technologie die tijd bespaart, dan is succes verzekerd. Zo zag ik onlangs een Gentse startup die een slimme stomer op de markt bracht die op afstand met een app kan bediend worden. Aan de andere kant merk ik ook dat mensen via hun eetpatroon net willen ontsnappen aan de snelheid van onze samenleving. Je ziet dat velen steeds meer zelf bepalen wat voor hen een gezond dieet en een gezonde levensstijl inhouden. Voor mij is dat bijvoorbeeld veel sport, gezonde voeding, weinig alcohol en intermittent fasting*.”
‘Millennials koken niet meer, ze kiezen liever voor de ontmoeting’
“Onze generatie heeft een grote liefde voor (gezond) eten, maar minder voor koken. Onderzoek wijst uit dat mensen tussen de 18 en 36 jaar het meest uit eten gaan. Dat merk ik ook in mijn eigen vriendenkring. We eten minstens 1 keer per week buitenshuis. Uit eten gaan is een speerpunt van onze levensstijl geworden. Velen onder ons leiden een hectisch leven en toch proberen we zoveel mogelijk tijd vrij te maken voor onze sociale contacten.
Dus combineren we eten inderdaad graag met ontmoeting.”
‘Generatie Y wil feiten, geen schijn, dus ook maximale transparantie over productherkomst’
“Volledig mee eens. Onder consumenten groeit de behoefte aan eerlijker, natuurlijker en beter voedsel. Ze willen weten waar hun voedsel vandaan komt en welke weg het afgelegd heeft. Meer transparantie zorgt dan ook voor meer vertrouwen. Producenten zullen opener moeten zijn over hun ingrediënten, productieprocessen en supply chains. Ook hierin kan technologie een grotere rol spelen, bijvoorbeeld met QR-codes op verpakt vlees zodat consumenten meer te weten kunnen komen over de manier waarop en de omstandigheden waarin ze gekweekt worden. De overheid mag hierbij niet aan de zijlijn blijven staan. Zo moeten alle producten waarvan vermoed wordt dat zij een gevaar vormen voor de gezondheid, de biodiversiteit en het leefmilieu, onderzocht worden en in overleg met de sector zoveel mogelijk beperkt worden.”
‘In plaats van meer te produceren, moet er maar minder weggegooid worden’
“Jaarlijks wordt er tussen de 15 en 23 kilo voedsel per persoon verspild. Dat is inderdaad veel te veel. Door die overproductie blijven de prijzen laag, wordt voedsel minder waard en wordt het systeem van verspilling in stand gehouden. De perceptie dat we meer voedsel moeten produceren, is dan ook helemaal verkeerd. Wereldwijd produceren we blijkbaar een derde meer voedsel dan nodig is om alle mensen op aarde van voldoende voedsel te voorzien. En toch slagen we daar niet in. We moeten werken aan het bewustzijn bij de consument, bijvoorbeeld rond voedselseizoenen. Nu liggen in de supermarkten allerlei producten die niet te allen tijde op een natuurlijke manier kunnen geproduceerd zijn. Als mensen zich daar meer bewust kunnen van worden, dan zal de vraag zich meer op het aanbod gaan afstemmen en verkleint de kans op overproductie. En ook hier kan de overheid tussenkomen, door bijvoorbeeld landbouwbedrijven te stimuleren hun overproductie te limiteren of een beter beleid te voeren rond houdbaarheidsdata.”
‘De grootste uitdaging voor de vleessector is volgens mij…’
“Een antwoord bieden op het feit dat de consument duurzame, ecologische en diervriendelijke keuzes wil maken, maar vaak botst op de limieten van wat haalbaar en betaalbaar is. We worden vaak overspoeld door buitenlandse producten, terwijl lokaal geproduceerde, biologische alternatieven duurder of beperkter beschikbaar zijn.
We moeten resoluut kiezen voor lokale producten, korte-keten-distributie en dier- en milieuvriendelijke kweek van basisproducten. Want dat is de uitdaging: ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot gezonde en betaalbare voeding, geproduceerd met respect voor dieren, onze omgeving en het werk van de landbouwer.
Daarnaast zal de vleesindustrie ook de dalende vraag naar vlees moeten kunnen counteren.
Dat kan alleen door innovatie en door zich om te vormen van een vleesindustrie naar een eiwitindustrie. Zo investeert iemand als Bill Gates al langer in kweekvlees waarbij spiercellen vermenigvuldigd worden in een petrischaaltje. Dergelijke initiatieven zijn nu zeker nog niet marktklaar, maar er moet wel verder over nagedacht worden…”
*intermittent fasting: periodiek vasten waarbij je periodes van eten afwisselt periodes van minstens 12 uur vasten. Het vasten duurt altijd langer dan de periode van het eten. De meest gebruikelijke vorm is om na het avondmaal niets meer te eten tot de volgende middag.